Fotograf Oleksandr Holub
Fotograf Oleksandr Holub

Helgen som var hade jag förmånen att bidra till projektet RePower. Ett projekt som har till syfte att ge rehab, påfyllning av energi och andrum till aktiva ukrainska militärsjukvådare, psykologer och volontärer. Denna gång deltog cirka 80 stycken personer som kom direkt från fronten och skyttegravarna och skulle tillbaka dit sen veckan efter. De var i Sverige i Stockholmsområdet under en vecka och jag var med lördagen till måndagen. 

Jag har följt det som händer i Ukraina nära på sen förra våren dagligen. Genom bloggar, media, Youtube- och Telegramkanaler. Detta för att hålla det högt i mitt medveten, hjälpa till att hålla energin hög och sprida medvetenheten om det i olika kanaler och till de jag känner. Så att få bidra med mina kunskaper inom Zhineng Qigong till dessa underbart fina människor är jag oerhört tacksam för. 

Jag hade Qigong med cirka tjugo människor under dessa dagar. Många känslor fanns samtidigt i mig i de möten jag hade. Människor och ett folk som är så enormt ödmjuka, omtänksamma, inbjudande och framåt. Samtidigt som de är mitt i ett brinnande krig med förödelse, terror, tortyr och död. För mig blev kontrasterna från min vardag oerhört stark. Att prata med en människa och att dess ryggont beror på att hen måste bära en tung skyddsväst, tung packning och sova på hårt underlag för jämnan. Blir en stark kontrast till problemen hos människor jag oftast möter till vardags här i Sverige. 

Att en person sitter och gråter, jag går fram till henne och lägger en hand på axeln och dess kamrat berättar att hon gråter är för att hon suttit i rysk fångenskap i sex månader med terror och tortyr. Ruslana berättar själv sen med hjälp av tolk att många av hennes kamrater fortfarande är kvar i fångenskapen. Att det var de som kämpade i Melitopol. Den starka ångesten och tyngden som kommer från att inte veta vad som händer med ens kamrater. 

Att se ukrainska flyktingar, mammor med sina barn får möta denna grupp, se dem tala från sitt hjärta och uttrycka tacksamheten för det de gör samtidigt som tårarna rinner. Att sen få stå mitt i denna grupp när några av barnen börjar sjunga nationalsången och cirka 100 ukrainarna börjar sjunga med. Tårarna, ödmjukheten, livsödena och tron på en bättre framtid. Så oerhört starkt!

Att jag i allt detta starka som de varit med om får möta dom i en lugn, trygg miljö och ge dom förutsättningar till space, återhämtning och verktyg som de kan ta med sig till Ukraina. Tidsvis så var det möten med skratt och fina samtal och tidsvis många gånger så grät jag. Jag träffade också Vitalij som inte träffat sin mamma och bror på många år på grund av kriget. De fick möjligheten att träffas här i Sverige. Så många starka livsöden! Jag fick ynnesten att tillsammans med hela den familjen göra Qigong ute på gräsmattan. En så fin och kraftfull stund!

Något som verkligen träffat mig under mötena med ukrainarna är deras oerhörda styrka samtidigt som de är ödmjuka. Att det finns en oerhörd kraft och nödvändighet att både hantera problem som en står i och att planera för och bygga för en framtid. Att verka konstruktivt, att drömma, att se lösningar och alltid, alltid göra allt som står i ens makt för att skapa det liv en vill leva oavsett vad som händer runt omkring en.

Slava Ukraini! Heroiam slava!

Läs mer om projektet på www.repower.ngo/eng

Reportage i DN om återförenandet för Vitalij www.dn.se/varlden/har-aterforenas-vitalij-med-sin-mamma

Reportage i DN om Ruslana och hennes fångenskap www.dn.se/varlden/sjukvardaren-ruslana-tillfangatogs-av-ryssland-vittnar-om-tortyr

Reportage i Kuriren om mitt deltagande i projektet kkuriren.se/nyheter/katrineholm/artikel/ukrainska-faltsjukvardare-rehabiliteras-i-sverige/

Reportage i Sörmlandsbygden om mitt deltagande i projektet https://sormlandsbygden.se/2023/07/14/faltsjukvardare-fran-ukraina-hamtar-energi-i-martins-qigong/

Intervju i P4 Sörmland om mitt deltagande i projektet
https://sverigesradio.se/artikel/qigonginstruktor-fran-katrineholm-hjalper-sjukvardare-fran-ukraina